Dobrovolnické centrum

Možná znáte z vlastní zkušenosti, že požádat o pomoc někoho druhého je vskutku náročné. Občas však i pomáhající organizace, jakou je i Oblastní charita Rajhrad, potřebují pomoc. Proto jsme hrdí na naši dobrovolnickou základnu – na lidi, kteří nám bez nároku na odměnu věnují svůj čas a znalosti.

Jednou z forem pomoci je provádění pacientů a klientů na mši svatou.Věříme v lidskost. Lidskou důstojnost zachováváme při všech našich činnostech.  Dobrovolníci nám pomáhají v různých oblastech; klientům dělají společnost, předčítají jim knížky, chodí s nimi na procházky, na mši do hospicové kaple, hrají hry, věnují se ručním pracím nebo si jen tak povídají či luští křížovku. Možná to vypadá jako obyčejné činnosti, ale právě u našich klientů platí, že i zdánlivou maličkostí lze udělat velkou radost.

„Ne všechna práce se dá ocenit penězi. O tom by Vám naši dobrovolníci uměli vyprávět. Jejich přítomnost mezi klienty a pacienty našich zařízení pokaždé potěší obě strany.“

Co očekávat od dobrovolnictví?

Jednoduše by se dobrovolnictví dalo shrnout jako množství emocí a příjemně strávený čas. Kromě toho ale přináší hromadu dalších benefitů. Dobrovolníci u nás dělají pouze to, co jim je příjemné a můžou si vybrat, která oblast se jim hodí. Co všechno dobrovolnictví přináší a jak se můžete stát jedním z pomáhajících, se dočtete v sekci Jak se stát dobrovolníkem.

Formy dobrovolnictví:

Práce s klienty:

Dobrovolnický tým u lůžka během mikulášské akce.Ať už se jedná o pacienty v hospici nebo klienty Chráněného bydlení či Nízkoprahového centra pro děti a mládež VATA, každý z nich se potěší novému podnětu a novému člověku. Každý nový kontakt nás jistým způsobem obohacuje i v každodenním životě. A jistě si umíte představit, jak moc to ocení člověk, který leží na lůžku nebo mladý člověk, který teprve poznává svět. Záleží pouze od Vašich preferencí, ve které skupině se budete cítit nejlíp.

Pomoc v administrativě, správě, při akcích apod.Pomoc při čištění kasiček po Tříkrálové sbírce.

Zkusili jste již někdy zorganizovat nějakou akci? Narozeniny, prezentační stánek, koncert nebo malý raut… všechny záležitosti si vyžadují mnoho úsilí. Hospic i chráněné bydlení mají nepřetržitý provoz, proto není možné pokrýt akce zaměstnanci. A jelikož jsme organizace se srdcem, rádi se obklopujeme lidmi se stejnou krevní skupinou. Když se zrovna necítíte jako typ, který by trávil čas s pacienty, budeme potěšeni Vaší pomoci i v této oblasti.

Canisterapie

Chlupáč Neo zpříjemnil odpoledne klientům v chráněném bydlení.Tato forma terapie umožňuje kontakt s pejsky, kteří prošli speciálním výcvikem. Klientům a pacientům napříč všemi našimi službami přináší dobrou náladu, kontakt a oživení do všedních dní. Častokrát se stává, že klienti začnou vyprávět své příběhy a vzpomínky, čímž stimulují svou paměť, co zlepšuje i komunikaci s personálem.

Znáte někoho s canisterapeutickým pejskem? Rádi bychom tuto formu terapie rozšířili, budeme rádi, když 97P~QkRkVV~u5.j76mHtVd9.

Pomoc při sbírkách

Jako nezisková organizace jsme odkázání na finanční pomoc. Proto tradičně Koledníci z obce Mokrá Horákov.oslovujeme naše příznivce a lidi s dobrým srdcem o podporu, abychom se mohli rozvíjet dál a poskytovat ještě lepší služby. Mezi pravidelné sbírky patří Tříkrálová sbírka, Koláč pro hospic a Postní almužna. Již několik let nám naši dobrovolníci pomáhají s koledováním v jednotlivých obcích nebo se šířením osvěty o paliativní péči v stáncích Koláče pro hospic. Bez dobrovolnické základny bychom nemohli pomáhat v takovém měřítku, jak to děláme dnes.