Co si mám vzít s sebou?

zdravotní pomůcky, které běžně používáte (hůl, berle, vozík), všechny doklady o vaší nemoci (lékařské zprávy atp.), toaletní potřeby (kartáček, pasta, mýdlo, ručník, toaletní papír,…), pyžama nebo noční košile, chcete-li mít svoje osobní - samozřejmě Vám nabídneme i možnost používat ústavní prádlo, župan, chcete-li mít svůj osobní, pohodlné oblečení, přezůvky, občanský průkaz, potvrzení o pracovní neschopnosti, pokud vám bylo vystaveno, průkaz zdravotní pojišťovny, dle vlastních možností a zájmu malou televizi, rádio, atd.

Doporučujeme vzít si s sebou drobnosti, které Vám připomenou domov - menší obrázky, květiny, fotografie Vašich blízkých, oblíbený hrníček, atp.

Kdy za mnou mohou přijít návštěvy?

Kdykoliv se jim bude chtít a kdykoliv na ně budete mít Vy náladu. Návštěvy jsou v hospici povoleny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Je možné zařídit pokoj pro Vašeho příbuzného, aby s Vámi mohl v hospici být – zavolejte nám na telefonní číslo 547 232 223 sociálním pracovníkům a můžete se domluvit. Půjdete-li do hospice na návštěvu poprvé, je dobré, abyste se ohlásili u staniční či sloužící sestry na oddělení. Někdy je potřeba upřesnit určité informace, doplnit telefonní kontakty nebo se domluvit na některých postupech, proto s Vámi chceme spolupracovat. A samozřejmě Vás rádi poznáme…

Jak to bude s placením?

Úhradu sociální služby můžete provést v hotovosti v kanceláři sociální pracovnice nebo bezhotovostně na náš účet č. 4060027911/6800 a to vždy za každý měsíc do posledního dne v měsící.
Příbuzní, kteří by chtěli být v hospici s Vámi, platí 70,- Kč za den. Mohou si také objednat dovážku jídla (snídaně, svačina, oběd, večeře). Plánovaný pobyt příbuzných je třeba dopředu ohlásit staniční sestře na oddělení nebo sociální pracovnici.

Co se se mnou bude dít po příchodu do hospice?

Při vstupním vyšetření Vám lékař vysvětlí, jak bude pokračovat Vaše léčba. Zodpoví Vám Vaše otázky, domluvíte se na dietě. Poté budete ubytováni na jednom z pokojů. Pokoje jsou vybaveny postelí, nočním stolkem se zamykatelnou zásuvkou, od níž budete mít klíče pouze Vy, skříní a křesílky. Drobnosti, které Vám připomenou domov, si vezměte s sebou, ale větší kusy nábytku či koberce si s sebou brát nemůžete. Na každém pokoji je záchod a sprchový kout s umyvadlem - nebudete-li mít dost sil, sestry Vám samozřejmě s denní hygienou pomohou. Jídlo podle typu vaší diety budete mít zajištěné. Budete-li mít chuť na čerstvou kávu nebo čaj, můžete o ně poprosit sestry. V přízemí budovy je automat na kávu a chlazené nápoje.

Naší snahou je, abyste se v hospici cítili co nejlépe a měli k nám plnou důvěru. Chtěli bychom Vás seznámit s domácím řádem, který dodržujeme a prosíme Vás, abyste dbali určitých zásad a pokynů ošetřovatelského personálu.

Denní program:

08.00 - 10.00
ranní hygiena, úprava lůžek, snídaně, podávání léků
09.00 - 12.00
ranní návštěva lékařem, léčebný program dle ordinací lékaře (např. převazy, rehabilitace, koupele aj.)
12.15 - 13.15
podávání obědů
13.15 - 17.00
podávání léků, měření teploty, odpolední klid, individuální program samostatně nebo s dobrovolníky atd.
14.00 - 18.00
léčebný program dle ordinací lékaře (převazy, aplikace léků aj.)
17.00 - 21.00
večeře, večerní toaleta , individuální program a příprava k nočnímu klidu.

Tato časová rozmezí nejsou pevně stanovena, denní program se bude často přizpůsobovat potřebám klientů.
Našim klientům nezakazujeme kouřit. Žádáme je však, aby nekouřili přímo na pokoji, ale na místech pro kuřáky vyhrazených. Pečovatelky Vám ochotně pomohou přepravit se třeba i s postelí před budovu hospice, kde si můžete v klidu a bez tajnůstkářského schovávání zakouřit. Klienti mohou sami či v doprovodu svých příbuzných chodit na procházky mimo areál hospice. Tento odchod z budovy je však třeba nahlásit sestře na oddělení, stejně tak jako i předpokládaný návrat.

Co když budu něco potřebovat?

Obraťte se na kohokoliv z našeho personálu. V našem Domě je Vám k dispozici sociální pracovnice, která Vám může pomoci při řešení osobních problémů (zajištění kontaktu s rodinou aj.), může zajistit, aby vám důchod či nemocenská chodila přímo do Rajhradu, poradí Vám, jak vyřídit sociální dávky, na které máte nárok, pokusí se Vám zajistit péči po propuštění z hospice. Svou pomoc Vám nabídne také náš psycholog.

Jak je to s bohoslužbami?

Každé úterý v 15.30 pravidelně pořádáme bohoslužby v kapli, která je přímo v budově. Na přání Vám zprostředkujeme návštěvu duchovního přímo na pokoji. Budete-li mít přání jít na bohoslužbu mimo tyto termíny, lze se domluvit s řádovými sestrami, aby Vás odvezly do kostela v areálu hospice. Rovněž každý čtvrtek jsou adorace nebo křížová cesta dle liturgického období. Asistent pro duchovní službu zajistí kontakt s duchovními i jiných církví, než je církev římskokatolická.

Jak z hospice telefonovat?

Na Vaše přání Vám připojíme telefon přímo na pokoj. Budete z něj moci telefonovat (účet vyrovnáte za každý měsíc) a Vaši blízcí budou moci telefonovat Vám - jejich hovor spojí na vrátnici přímo k Vaší posteli. V přízemí budovy je též telefonní automat na mince.

Co s cennými věcmi?

Větší finanční obnos, spořitelní knížky nebo šperky nechejte raději doma. S sebou si vezměte jen malý finanční obnos. Na doručování důchodu či nemocenské se můžete domluvit s rodinou nebo Vám sociální pracovnice zajistí, aby chodil do hospice. Peníze si potom můžete nechat buď u sebe, nebo v trezoru u sociálního pracovníka.

Jakékoli další dotazy velice rádi zodpovíme. Můžete nás kontaktovat na telefonním čísle: 547 232 223 nebo mailem na adrese hospic.rajhrad@charita.cz .