Hory jako ve Vatě

Nízkoprahové centrum pro děti a mládež VATA Židlochovice si letošní jarní prázdniny užívalo na horách. O tom, že se tam naše „děcka“ měla skutečně výtečně, se můžete přesvědčit na vlastní oči.

Jen před chvíli jsme zuli zimní boty a už si naplno užíváme prosluněné jarní dny. Není to však tak dávno, co se Vaťáci vypravili do Jeseníků užít si jarní prázdniny. Již druhým rokem se vedoucím zařízení podařilo zorganizovat výlet, na kterém si klienti mohli užít sněhu na horách a oprášit lyžařské náčiní.

A protože ve Vatě máme spoustu šikovných klientů, dali dohromady video jako důkaz toho, že si dokáží navzájem pomoct. Kromě toho, že si pomáhali na svahu a učili se lyžovat, večer si místo prázdného civění do telefonů dělali program, hráli hry a předváděli, kdo co umí. O to přece v dnešním světě jde – být spolu a pomáhat si navzájem.

Dalo by se říct, že Nízkoprahové centrum pro děti a mládež (NCDM) VATA v Židlochovicích pomáhá svým klientem v rozvoji. Jakém? To si určují klienti sami. Někdo potřebuje „svůj“ prostor, kde může být sám sebou, bezprostředně si hrát nebo najít nové kamarády. Jiní zase touží najít oporu a bezpečné místo, kde můžou mluvit o věcech, které je trápí, nebo najít řešení problémů, do kterých se dostali. VATA pořádá řadu akcí – jak pro klienty, tak i pro veřejnost. Smějí se u pálení čarodějnic, na Mikuláše rozdávají cukroví poslušným dětem z místní školky, ale baví se i na vážná témata, která ohrožují danou skupinu, jako jsou drogy, poruchy příjmu potravy nebo bezpečnost na internetu.