Králové po celý rok

Koledníčci Tříkrálové sbírky v lednu navštěvují domácnosti, žehnají jim a přejí štěstí a zdraví jejich obyvatelům. Malé koledníčky, převlečené za Tří krále z Dálného východu, v zimě hřeje pocit z dobře odvedené práce. V Oblastní charitě Rajhrad jsme si počkali na teplejší dny, abychom jim patřičně poděkovali za jejich pomoc.

V areálu židlochovické základní školy se v neděli 14. a 21. května setkaly děti z obcí v působnosti Oblastní charity Rajhrad, které v lednu koledovali jako Tři králové. Připravili jsme pro ně odpoledne plné zábavy s bláznivými koloběžkami, japonskými hračkami Kendama a spoustou dalších sportovních a vědomostních aktivit. Za překonání jednotlivých stanovišť si pak zaslouženě odnesli sladkou odměnu.

Každé dítě má ke koledování vlastní motivaci. Pro některé je to tradice, pro jiné zase zábava. Mnoho z nich si užívá možnost převléct se za krále, nasadit tradiční papírovou korunu, navštívit domácnosti ve své obci a koledovat se svými kamarády. Součástí koledování jsou zapečetěné kasičky, do kterých mVatavan – místo pro mladé, kteří se nechtějí bezcílně toulat, ale zmysluplně využívat svůj volný čas, teď posloužilo i malým koledníčkům.ůžou domácí vhazovat libovolný příspěvek na chod charity.

Dobrovolnické činnosti si v Oblastní charitě Rajhrad ceníme, proto se naše Nízkoprahové centrum pro děti a mládež VATA Židlochovice realizovalo při přípravě této akce. Vedoucí pracovnice centra, praktikantky, ale i samotní klienti tohoto „nízkoprahu“ si také užívali příjemné odpoledne u Vatavanu – maringotky, která byla pořízena právě z výtěžku loňské Tříkrálové sbírky 2016.

Školním areálem se nesl dětský smích i slova díků od rodičů. Potěšení je především na naší straně za všechny, kteří nám pomáhají pomáhat dál.