Potěšení pro všechny

Dobrovolnická skupinka každý rok rozsévá vánoční pohodu mezi klienty našich služeb.

Ať už jde o děti, o nevyléčitelně nemocné nebo o seniory s demencí, v Oblastní charitě Rajhrad se snažíme pomoct všem v nouzi. Proto i náš tradiční mikulášský průvod navštěvuje všechny věkové kategorie. A můžeme prozradit, že letos to bylo skutečně výjimečné.

Sehraná skupinka našich dobrovolníků se v tomto čase s nadšením převléká do kostýmů Mikuláše a jeho neodmyslitelných pomocníků anděla a čerta. Projdou celým hospicem, zastaví se u každého lůžka a věnují lidem pár slov a balíček přesně podle jejich potřeb.

Další zastávkou je Chráněné bydlení sv. Luisy pro seniory s demencí.Klienti chráněného bydlení si užili spoustu legrace. Jejich dny jsou nabité programem, který jim stimuluje mozky postižené zákeřnou nemocí. O to víc je na klientech vidět radost, že po roce znovu vidí tuto sváteční skupinku. Společně si zazpívají, pobaví se, každý si pochutná na své výslužce a odnáší si příjemný pocit z milého setkání.

Nízkoprahové centrum pro děti a mládež Vata se zaměřuje na práci s mládežníky od 11 do 26 let. Jsou to děti, které podněcujeme k lepším výsledkům, ať už ve škole nebo v běžném životě. Vymýšlíme jim aktivity k smysluplnému trávení volného času, pomáháme s problémovými školními předměty a v případě nepříjemných okolností v životě, se kterými se teenageři můžou potýkat, jim poskytujeme sociální poradenství. Co je ale nejdůležitější, právě na těchto dětech máme možnost vidět, jak rostou. Vytvořili si vlastní mikulášskou skupinku, se kterou zašli do místní mateřské školy v Židlochovicích a vymýšleli aktivity pro předškoláčky. Máme nesmírnou radost, když vidíme, jak se „naše děcka“ umí podělit a myslet na ostatní.

K překvapení všech se odpoledne rozrazily dveře i ve Vaťáckém klubu a všechny přišli potěšit pracovníci z Ikea Family. Nejen že každý dostal balíček s malým dárečkem, ale donesli jim překrásnou zprávu. Klub totiž někdo neznámý nominoval do IKEA projektu Spolu s vámi a Vata se tak stává jedním z finalistů, který má možnost získat nové vybavení do svých prostor. Již brzy Vám přineseme další informace o hlasování mezi finalisty.

Včerejší den byl potěšením pro mnohé. Opět jsme se přesvědčili o tom, že průvod s vousatým Mikulášem, třpytivým andělem a ušmudlaným čertem nemusí být jenom pro děti, ale dělá radost všem.

Mikuláš ve Vatě byl letos překvapivě a hlavně nečekaně štědrý.