K VÁM

Prosba o pomoc při Národní potravinové sbírce

Druhá Národní potravinová sbírka se uskuteční v sobotu 22. listopadu 2014 ve stovce vybraných prodejen potravin po celé České Republice (TESCO, Albert, Penny Market, Globus a Kaufland). Oblastní charita Rajhrad hledá dobrovolníky, kteří by pomohli při této sbírce v sobotu 22.11.2014 v době od 8 do 14 h a od 14 do 20h v hypermarketu Albert v Olympii.

Co bude Vaším úkolem:

-         rozdávat nakupujícím zákazníkům letáky se seznamem trvanlivých potravin určené pro sociálně slabé občany a rodiny

-         vybírat u východu zakoupené potraviny ze seznamu od zákazníků - dárců do označených nákupních vozíků

Dobrovolníci budou označeni zástěrami s logem akce.

Bude pro Vás zajištěno občerstvení a proplaceno jízdné za předložené jízdenky.

Přihlásit se můžete na tel. 737 220 085, e-mail: hana.belehradova@rajhrad.charita.cz .

Za Vaši ochotu a pomoc předem děkujeme.

Darované trvanlivé potraviny z potravinové sbírky budou věnovány sociálně slabým rodinám s více dětmi, které se ocitly v tíživé životní situaci. Tyto rodiny jsou z obcí v působnosti Oblastní charity Rajhrad (modřické a rosické děkanství) a podpora sem směřuje na základě provedených odborných sociálních šetření.

Projekt Potraviny pomáhají

Národní potravinová sbírka

Potraviny pomáhají je společný projekt předních prodejců potravin v České Republice, České federace potravinových bank a dalších partnerů. Projekt organizuje Byznys pro Společnost. Hlavním cílem projektu je rozvinout diskuzi a iniciovat řešení problematiky nedostatku potravin na jedné straně a jejich plýtvání na straně druhé.

Tato akce navazuje na tradici obdobných potravinových sbírek probíhajících v mnoha státech Evropy a jejím cílem je pomoci lidem, kteří trpí hladem či nedostatkem potravin. Takových lidí bohužel i v Česku neustále přibývá. V loňském roce se díky darům veřejnosti a firem vybralo 66 tun potravin. www.potravinypomahaji.cz

Kdy a kde se uskuteční  Národní sbírka potravin?

Druhá Národní potravinová sbírka se uskuteční v sobotu 22. listopadu 2014 od 8:00 do 20:00 ve stovce vybraných prodejen potravin po celé České Republice (TESCO, Albert, Penny Market, Globus a Kaufland). Během celého dne můžete nakoupit a darovat potraviny v každém z obchodů za pokladnami.

Zapojené řetězce darují potravinovým bankám potraviny pravidelně v průběhu celého roku. Přijďte i Vy podpořit lidi v nouzi, v azylových domech, dětských domovech či střediscích pomoci bezdomovcům ve Vašem kraji. I malý dar je velká pomoc!

Co děláte s darovanými potravinami?

Darované potraviny poputují do potravinových bank, které darované potraviny shromažďují a skladují, a dále je zdarma distribuují potřebným organizacím, které pomáhají lidem v nouzi. V České republice je to na 150 zařízení od azylových domů a dětských domovů až po domovy pro seniory či humanitární organizace.

Co jsou to potravinové banky?

Potravinové banky jsou občanská sdružení, která jsou součástí České federace potravinových bank a která shromažďují od dárců potravinové i zemědělské přebytky, potraviny před datem spotřeby či takové, které z jiných důvodů nemohou jít do běžného prodeje (poškozený obal, složení neodpovídající přesně informacím na obalu apod.) a příspěvky shromážděné při veřejných sbírkách v supermarketech, ve školách, atd. Tyto potraviny dále přerozdělují potřebným organizacím, které pomáhají lidem v nouzi.

Jak mohu pomoci nad rámec darování potravin?

Dobrovolníků není nikdy dost! Pokud chcete pomoci nad rámec darování potravin, neváhejte nás kontaktovat a zapojte se jako dobrovolník. Dobrovolníkem se může stát každý, kdo je ochoten obětovat trochu svého volného času v den akce. Předem mockrát děkujeme!