Světový den sociální práce

Dnešní den, tedy 21. březen, většina lidí vnímá jako první jarní den. Sluníčko nám ale může posvítit i na další významnost, kterou dneska slavíme – Světový den sociální práce.

Mnoho lidí si snad ani neumí představit, co všechno pojem sociální práce zahrnuje. Právě Mezinárodní den sociální práce má za cíl upozornit na význam tohoto oboru. V Oblastní charitě Rajhrad poskytujeme péči lidem v tíživé situaci, ať už se jedná o člověka v terminálním stádiu nebo děti a dospívající, kterým pomáháme smysluplně trávit volný čas.

Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa je zdravotnicko-sociální zařízení, to znamená, že poskytujeme jak odbornou zdravotnickou péči, tak i sociální služby a poradenství. Naše sociální pracovnice pomáhají pacientům rozhovorem a v případě zájmu i společným trávením času. Jsou k dispozici i pro rodiny, kterým radí při vybavování administrativních záležitostí a v neposlední řadě poskytují psychickou podporu pro rodinu a pozůstalé. Stejný balíček služeb je k dispozici i v rámci Mobilního hospice sv. Jana, kdy se pacienti rozhodli prožít své poslední dny doma.

Nízkoprahovém centru pro děti a mládež VATA v Židlochovicích máme sociální pracovnice, které odvádějí ukázkovou sociální práci v podobě prevence. Díky tomu, že obstarávají chod klubu Vata, kde se tamní děti a dospívající můžou sdružovat, hrát nebo si jen tak popovídat o každodenních radostech a útrapách, vytvářejí prostor, kde si můžou najít své „bezpečné místo“. Pořádají preventivní přednášky na aktuální téma, třeba o poruchách příjmu potravy, o užívání drog, o bezpečném prostředí na internetu. Nedokážeme veřejnosti ukázat, jak by vypadalo naše okolí bez prevence, kterou klub VATA poskytuje. Věříme však, že děláme maximum pro to, aby do života kráčelo co nejvíc šťastných mladých lidí.

vatavan

Chráněné bydlení sv. Luisy zabezpečuje bezpečné a důstojné prostředí pro klienty s diagnostikovanou demenci. Sociální práce tady probíhá v rámci aktivizace a neustálého dohledu nad  klienty, nabízí dopomoc při řešení osobních záležitostí jako jsou žádosti o příspěvky na péči a pod.

V neposlední řadě poskytujeme také humanitární pomoc a sociální poradenství pro ty, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Terénní sociální pracovník provádí sociální poradenství přímo v domácnosti klientů v regionu Oblastní charity Rajhrad.

chb-orez

V rámci Charitní pečovatelské a ošetřovatelské služby jsou naši pracovníci v sociálních službách v domácnostech klientů, kde jsou mimo jiné také schopni vypozorovat změnu situací a případně podat pomocnou ruku.

Sociální práci často není vidět, ale zpětná vazba, kterou dostáváme přes všechny služby Oblastní charity Rajhrad, říká jedno – jsme rádi, že tady můžeme být pro vás.