K VÁM

V Rajhradě zahájen provoz další služby pacientům a návštěvníkům hospice  - kavárny Slunečnice

V úterý 15.1.2013 byl v Domě léčby bolesti s hospicem sv. Josefa

slavnostně zahájen provoz kavárny SLUNEČNICE– sociálně-rehabilitačního centra, které bylo vybudováno v rámci projektu „Resocializace ohrožených skupin v rámci ergoterapie“
za podpory Nadace ČEZ a společnosti Delikomat.

Rodiny a přátelé těžce nemocných klientů Domu léčby bolesti s hospicem  sv. Josefa mohou nyní trávit návštěvy svých blízkých v příjemném prostřední nové kavárny. Občerstvení jim v rámci ergoterapie neboli léčby prací servírují kavárníci s handicapem, na něž dohlíží specializovaný terapeut. Kavárna vznikla v přízemních prostorách budovy, které dříve sloužily jako skladiště. Na jejich přeměnu v příjemnou kavárnu a na vybavení nábytkem přispěla Nadace ČEZ částkou 300 tisíc korun.

Otevření kavárny podporuje přirozené vazby mezi rodinami, protože jim umožňuje příjemné trávení volného času v přirozeném prostředí. Do kavárny si jistě najdou cestu i maminky s dětmi, účastníci vzdělávacích kurzů nebo návštěvníci hospicového parku, což posiluje soudržnost mezi nemocnými a zdravými. „Chceme, aby měli naši klienti tu nejlepší péči a cítili se u nás jako doma. Kavárna je dalším prostředkem k tomu, aby nebyli odtrženi od společnosti,“ uvádí Michal Šustr, ekonom Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa.

Kavárna nabízí bezbariérové prostředí se sociálním zázemím hned vedle školicích prostor, kde se ročně vzdělává na 2000 účastníků rozličných kurzů a přednášek. Letos na jaře se zákazníci dočkají rozšíření o venkovní zahradní posezení. Nezbytné úpravy budou financovány z příjmů kavárny. Výdělky poputují také na podporu hlavní činnosti hospice, jíž je péče o umírající a jejich blízké.

Nadace ČEZ vloni na jižní Moravě a na Vysočině podpořila 32 projektů. Velká část pomoci putuje právě do služeb sociální a zdravotní péče. „V pokročilém věku se stále více lidí přesouvá do pečovatelských domů nebo hospiců. I tady mohou prožít závěrečnou etapu života důstojně, proto často adresujeme naši pomoc právě těmto institucím,“ uvádí Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ.

Otevírací doba kavárny Slunečnice:

Úterý – neděle: 12.00 – 17.00 hodin

Pondělí: zavřeno

Zde si můžete prohlédnout NÁPOJOVÝ LÍSTEK.

Navštivte nás také na facebooku!

Projekt „Resocializace ohrožených skupin v rámci ergoterapie“ podpořili: