K VÁM

Stejně podstatné jako kvalita života samotného je i jeho závěr. Úmrtí je možná tématem, kterému se mnozí vyhýbají, zároveň je ale potřeba uvědomit si jeho nezbytnost. Umět komunikovat o „konci“ je zásadní pro obě strany. V hospici si na tom zakládáme, možná i proto u nás nikdo nepociťuje samotu a utrpení.

Pro koho je hospic určen?

Pokud praktický lékař nebo lékař v nemocnici rozhodne, že již byly vyčerpány všechny možnosti k vyléčení, doporučí nemocnému přejít na paliativní, tedy hospicovou péči. V hospici pak všemi vhodnými způsoby zabezpečujeme kvalitu času, který nemocnému zbyl.

Co si pod slovem hospic vůbec představit?

Paliativní (hospicová) péče neznamená „žádná“ péče, právě naopak – lékař v hospici ordinuje vše, co kvalitu života zlepšit může. Zaměřuje se tak především na úlevu od bolestí, zlepšení chuti k jídlu, mírnění nevolností, zvracení a jiných potíží, které nemoc mohou provázet.

Náš tým odborníků je složen z různých profesí. Každý pacient i jeho rodina jsou pro nás jedineční, respektujeme jejich rozhodnutí a zastáváme individuální přístup.

Kdo pečuje o nemocného?

Lékaři jsou v hospici přítomni 24 hodin denně; zaměřují se na odbornou pomoc od potíží a dávají důraz na potřeby každého jednotlivce.

Zdravotní sestry, ošetřovatelky a pečovatelky  zajišťují profesionální, důstojnou a pozornou péči.

Sociální pracovnice pomáhají rodinám zorientovat se v sociální problematice (pomoc s vyplněním smlouvy, vyřizování příspěvku na péči apod.) a zároveň jsou oporou i pro nemocného.

Psycholožky jsou podporou v tíživé životní situaci jak pro nemocné, tak pro jejich rodiny a blízké

Pastorační asistentka je k dispozici pro každého, kdo cítí potřebu sdílet modlitbu nebo vést duchovní rozhovor.

Dobrovolníci můžou s nemocným hrát hry, projít se v přilehlém parku či ukázat blízké okolí, nebo nemocnému dělat tichou, klidnou společnost na pokoji.

V našem hospici není nikdo sám, pokud to není jeho vysloveným přáním.

Kde nás najdete?

Sídlíme na ulici Jiráskova 47 v Rajhradě se skvělou dostupností. Autem, vlakem i autobusem Vám to zabere 10–20 minut cesty. Při cestě autem navíc pohodlně zaparkujete přímo u budovy hospice.