hospicová péče

kvalitní péče

o nevyléčitelně nemocné

centrum pro děti

Další rok u konce. Pro někoho jen číslo, pro nás rok dobrovolnictví

O Vánocích jsou si lidé o kousek blíž a každý advent je pro nás časem k setkání s těmi, kteří nám pomáhají po celý rok. Adventní setkání dobrovolníků dává prostor sejít se a popovídat si, popřát si krásné svátky a strávit spolu hezký svátečný čas. Rok 2018 byl pro naši charitu rokem dobrovolnictví. Měli jsme za cíl ukázat lidem, co dobrovolnictví přináší – a to oběma stranám.

V prosinci se mnoho z nás přichyluje k sumarizování, vyhodnocování, různým bilancím a předpovědím toho, co bude zas příště. Rok 2018 se nesl ve znamení dobrovolnictví. Při té příležitosti jsme na setkání oslovili i dobrovolnici Janu, která se s námi o své zkušenosti z dobrovolnictví podělila v srpnovém rozhovoru. Teď jsme byli zvědaví na to, jaký byl pro ní tento rok. „Jako dobrovolnice v hospici častokrát doprovázím umírající a letos jsem sama měla zkušenost s úmrtím v rodině. Myslela jsem si, že to budu zvládat líp, ale v takových situacích emoce člověka jednoduše převálcují. Uvědomila jsem si, že tady v hospici se mi s podobnými situacemi vyrovnává lépe, proto jsem vděčna, že jsem tady mohla být. Myslím, že je to právě díky pochopení, které tady každý má. Zároveň mi tato zkušenost vnukla myšlenku pracovat s pozůstalými.“

Dobrovolník Láďa doplnil svou zkušenost se začátkem v naší charitě: „Dobrovolníka tady dělám už léta, ale předtím jsem tady strávil nějakou dobu u lůžka mé manželky. Po jejím odchodu z tohoto světa jsem si prošel truchlením, a pak jsem měl potřebu být skutečně užitečný. Tak jsem se zde přihlásil do Dobrovolnického centra.“ Letošní rok dobrovolnictví doplňuje svým postřehem z hospice: „Říct, že člověk tady nachází uspokojení, se asi celkem nehodí. Ale jisté je to, že jste tady platný. I po letech děkuji za to, že tady můžu pomáhat. I díky personálu, pozůstalým, nemocným a ostatním dobrovolníkům,“ shrnuje.

Koordinátorka Dobrovolnického centra Mária se těší z náboru dobrovolníků. „Ozvali se nám ti nejodvážnější a mám radost z toho, že doplní náš fungující tým,“ vysvětluje. „Těším se, že se nám podařilo šířit povědomí o lidské pomoci. Každá zkušenost nás posune dál a jsme díky tomu odolnější a lepší. Tady v Charitě jsem pro dobrovolníky celý rok a jsem za to moc ráda,“ dodává s úsměvem.

Jeden rok je za námi, další nás čeká. Děkujeme všem, kteří se rozhodli věnovat nám kousek sebe.