Celostátní konference paliativní medicníny v Ostravě
29. září 2022 Aktuálně

Celostátní konference paliativní medicníny v Ostravě

Minulý víkend, 24.–25. 9. 2022, proběhl v Ostravě 13. ročník CELOSTÁTNÍ KONFERENCE PALIATIVNÍ MEDICÍNY, jehož jsme byli součástí.

Za Oblastní charitu Rajhrad byla přítomna primářka Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa, MUDr. Lucie Světláková, která přednášela na téma: Vize fungování lůžkových hospiců v horizontu deseti let, dále Mgr. Michaela Tichá, projektová manažerka a vedoucí oddělení propagace a fundraisingu, jejíž přednáška nesla název: Hospice v číslech, a dále nás reprezentovaly staniční sestra lůžkového hospice, oddělení B, Stanislava Müllerová, sociální pracovnice lůžkového hospice, oddělení A, Veronika Blažková, DiS., a vrchní sestra lůžkového hospice, Bc. Magda Audyová.
 
MUDr. Ondřej Kopecký, předseda ČSPM ČLS JEP, uvádí konferenci takto:
 
„Paliativní medicína a péče o nemocné s pokročilou nemocí i osoby v závěru života se v posledních letech intenzivněji dostávají do povědomí laické i odborné veřejnosti. Komunitu specialistů v našem oboru tento fakt přivádí do nových situací. Pojmenovávají se kompetence jednotlivých profesí a standardy různých forem služeb, paliativní medicína se stává pevnou součástí vzdělávání ve zdravotnických oborech, ve spolupráci s příslušnými úřady jsou formulovány koncepční a strategické rozvojové dokumenty, čteme periodikum o paliativní medicíně v českém jazyce, řada aktivit je významně podpořena štědrými filantropy. Období nadšeneckého a obětavého rozvoje izolovaných aktivit je postupně proměňováno v systémové nastavování parametrů, kapacit a zodpovědností jednotlivých forem a podob paliativní péče.“
 
Jsme rádi, že naše kolegyně byly součástí takto vysoce odborné konference a mohly prezentovat vize, jež by mohly být odpovědí na problémy, se kterými se v současné době lůžkové hospice potýkají.
 
309425076_810568017029325_5561651837454821275_n

Jitka Štefánková DiS.

pracovník vztahů k veřejnosti
Tel.: 730 599 752 E-mail: 5bGuRWil0~nx1~l7VX~BR8.jW_kmYZhaa8kmb