Jak funguje domácí hospicová péče
26. dubna 2022 Aktuálně

Jak funguje domácí hospicová péče

Rádi bychom vám přiblížili, jak vypadá práce týmu Mobilního hospice sv. Jana. Minulý pátek jsme se vydali společně se sestřičkou, Jitkou Sekorovou, za pánem, kterého nyní máme v péči.  

Pán nese situaci statečně, při příjezdu vtipkoval a usmíval se. Na první pohled bylo vidět, že Jitku vidí rád a že se v její přítomnosti cítí uvolněně. Jitka mu vtipy vracela, když mluvila, hladila ho po ruce a byla tam celou svou bytostí pro něj. Bavili jsme se o běžných věcech, o tom, jak si dal řízek, po kterém mu není úplně dobře, ale i o tom, jak těžko se mu spí. Jitka zavolala lékařce, která je součástí multidisciplinárního týmu, a konzultovala s ní další postup a nasazení léků, které pánovi uleví.
 
Co bylo na celé návštěvě nejzajímavější, byla přirozenost, s jakou probíhala. Jitka umí uklidnit, povzbudit, naslouchat. Nebojí se slz nebo emocí. Je opravdová. A tuhle opravdovost pacient vnímá. Proto byl pán klidný a naprosto uvolněný. Už jednou poslal po jiné sestřičce týmu chlebíčky a koláčky. A mluvil o tom, že pošle brzy další dobroty.
 
"Vy si to zasloužíte. Za všechno, co děláte. Každý, kdo od vás přijel, byl moc fajn. Nezažili jsme nikoho, kdo by měl s čímkoli problém," řekl.
 
Když jsme se loučili, Jitka několikrát zopakovala, že jsme tu pro něj.
 
"Kdybyste si nebyli čímkoliv jistí, kdybyste potřebovali radu v jednu ráno, volejte. Pokud byste chtěli, aby někdo z nás přijel, volejte. Nezůstávejte v tom sami. V žádném případě," opakovala.
 
A přesně takto Mobilní hospic sv. Jana funguje. Jsme tu pro vás 24 hodin, 7 dní v týdnu. Pečujeme o vás odborně, a především s láskou. 
 
Pokud byste nás chtěli podpořit, můžete tak učinit zde:
 
Moc děkujeme za vaši podporu. Díky vám můžeme pacientům dopřát důstojnou péči. Protože DOMA JE DOMA. 
 
IMG_4790
IMG_4811