Nová otevírací doba naší kavárny
3. září 2021 Aktuálně

Nová otevírací doba naší kavárny

Rodiny a přátelé těžce nemocných klientů Domu léčby bolesti s hospicem  sv. Josefa mohou nyní trávit návštěvy svých blízkých v příjemném prostřední nové kavárny Slunečnice, která byla pro ně otevřena 15. ledna 2013.  Záměrem výstavby tohoto sociálně-rehabilitačního centra, které bylo vybudováno v rámci projektu „Resocializace ohrožených skupin v rámci ergoterapie“ za podpory Nadace ČEZ a společnosti Delikomat, bylo především podpořit přirozené vazby mezi rodinami. Prostor kavárny jim umožňuje příjemné trávení volného času v přirozeném prostředí.

Do kavárny si ale jistě najdou cestu i maminky s dětmi, účastníci vzdělávacích kurzů nebo návštěvníci hospicového parku, což posiluje soudržnost mezi nemocnými a zdravými. „Chceme, aby měli naši klienti tu nejlepší péči a cítili se u nás co nejvíce jako doma. Kavárna je dalším prostředkem k tomu, aby nebyli odtrženi od společnosti,“ uvádí Michal Šustr, ekonom Domu léčby bolesti s hospicem sv. Josefa.

59Občerstvení návštěvníkům chráněné kavárny v rámci ergoterapie neboli léčby prací servírují kavárníci s různými typy zdravotního znevýhodnění, pro které by jinak bylo těžké se uplatnit na běžném trhu práce. Kavárna vznikla v přízemních prostorách budovy, které dříve sloužily jako skladiště. Na jejich přeměnu v příjemnou kavárnu přispěla Nadace ČEZ částkou 300 tisíc korun. Dalším vybavením nábytkem, příspěvkem na úpravu prostor venkovní zahrádky a též svými neocenitelnými zkušenostmi z provozu známého Café Fara v Klentnici nás rovněž podpořila společnost Delikomat.

Kavárna Slunečnice nabízí bezbariérové prostředí se sociálním zázemím hned vedle školicích prostor Edukačního centra, kde se ročně vzdělává na 1.200 účastníků rozličných kurzů a přednášek. 

Hned v červnu roku 2013 se zákazníci rovněž dočkali rozšíření prostor kavárny o venkovní zahradní posezení a na začátku července bylo vedle venkovní zahrádky nainstalováno také malé dětské hřiště.

Nadace ČEZ v roce 2012 na jižní Moravě a na Vysočině podpořila 32 projektů. Velká část pomoci putuje právě do služeb sociální a zdravotní péče. „V pokročilém věku se stále více lidí přesouvá do pečovatelských domů nebo hospiců. I tady mohou prožít závěrečnou etapu života důstojně, proto často adresujeme naši pomoc právě těmto institucím,“ uvádí Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ.

 61Otevírací doba kavárny Slunečnice:

                    Pondělí–pátek: 12:00–18:00
                    V sobotu a neděli: 13:00–18:00

 

Adresa: Jiráskova 47, 664 61 Rajhrad, přízemí budovy, vstup přímo z parkoviště před hospicem, tel. 547 232 223

1

Můžete si prohlédnout FOTOGRAFIE KAVÁRNY.

Navštivte nás také na Facebooku!

Projekt „Resocializace ohrožených skupin v rámci ergoterapie“ podpořili:

62 63