18. srpna 2021
Aktuálně
„Tak jsme dnes zpracovávali ‚švestičky z naší zahrádky‘ a užili si u toho s klienty – dámami a jedním pánem – velice příjemné dopoledne,“ vyprávěla nám před chvílí Lenka Salajková, vedoucí zařízení. „Zdokumentovali jsme přípravu od kynutí těsta, přes fázi ‚Hrnečku vař‘, kdy těsto přetékalo všemi směry, až po zdobení drobenkou a samotné pečení, v jehož průběhu koláč tak pronikavě zavoněl, že jsme si pak společně dali kávu a kousek sladké dobroty k ní.“
Pro ty, kteří by si koláč chtěli upéct doma, přidává Lenka recept:
300 gramů polohrubé mouky
200 gramů hladké mouky
kvásek (kostka kvasnic, 250 ml teplého mléka, tři lžíce cukru)
dva žloutky
150 ml oleje
nezbytná sůl – asi dvě špetky
Když vzejde kvásek, zpracujeme těsto, necháme jej hodinu kynout, rozetřeme ho na plech, poklademe ovocem, posypeme máslovou drobenkou a opět necháme asi čtvrt hodiny kynout zakryté utěrkou. Následně pečeme asi 40 minut při 175 stupních – nejlépe v horkovzdušné troubě. Pokud se do jeho přípravy pustíte, dejte nám vědět, zda chutnal i vám. Občas je potřeba osladit si život.